28 Juli 2020

Vandaag is de drachtecho gemaakt bij Charlie. En ja hoor, we mogen over 1 maand puppy’s verwachten uit een veelbelovende combi.

Na 2 geslaagde dekkingen en een beginnend buikje was het eigenlijk al duidelijk. Annemiek Hotting van Dierenkliniek Sleeuwijk heeft 6 embryo’s gezien.

We hebben al voldoende aanmeldingen en ook al kennis gemaakt met verschillende toekomstige pup-eigenaren. Door de Corona-crisis zijn er geen shows en kunnen we geen hondencursussen volgen. We zijn weer heel blij dat we zo veel buitenruimte hebben thuis zodat de honden heerlijk op eigen grond kunnen spelen. We hebben 2 schelpen met water staan en als we zin hebben kunnen we zelf ook een parcourtje uitzetten, speuren of frisbeeën.

Voor alles is een eerste keer, ook als fokker. Maar we hadden nog niet gedacht aan een overlijden van een hond uit ons nageslacht. Op 4 mei kregen wij te horen dat het broertje van onze Daisy is overleden. Uit ons 1e nest,  JAMES, Adonis Amadeus of Staffalicious, net geen 8 jaar oud.

Uit ons vorige nest hadden we het geluk om voor het eerst een co-ownership aan te kunnen gaan zoals te lezen viel eerder op deze pagina. Pip kwam geregeld 4, soms 5 dagen, bij ons logeren. Vaak was dit gekoppeld aan een weekend waarin we ook een hondenshow hadden. Ze was bij ons echt nog thuis, ze had haar eigen plekje en draaide lekker mee.

Toch hebben wijzelf de overeenkomst opgeheven. Om een lang verhaal kort te maken: Pip werd op te jonge leeftijd overvraagd. Hierdoor werd ze veel te gespierd, diagonaal overbelast en kreeg zij een elleboog/schouderprobleem.

Met een pup/jonge hond moet je geen lange wandelingen willen maken. Wandelen met een pup moet je opbouwen. Een jonge hond kan best eens een langere wandeling maken maar moet dan wel geregeld gedragen worden en de dagen erna de kans krijgen om te herstellen. Ons ras is zo hard voor zichzelf, zij zullen niet opgeven en altijd de baas blijven volgen. Hieronder een voorbeeld röntgenfoto van een pup. Zoals je ziet moeten de botten nog naar elkaar toegroeien.

Pip moest min of meer ‘gereset’ worden, algehele rust krijgen, ze heeft maandenlang (hydro)therapie gekregen. Wij vonden dat we haar niet meer konden inzetten om voor nageslacht te zorgen. Vreselijk jammer want Pip is niet alleen mooi maar ook nog eens vreselijk lief en makkelijk in de omgang; wij hadden het graag anders gezien. Wij hebben als fokker heel veel tijd, energie, geld  en vertrouwen gestopt in het ‘concept’ Co-ownership. Dit hebben we met veel enthousiasme, liefde en openheid gedaan. Daarom was de teleurstelling ook erg groot en hebben we besloten om voorlopig niet weer een dergelijke overeenkomst aan te gaan.

Spijtig genoeg raakte ook de communicatie verstoord. Daardoor, en om uit te sluiten dat de problemen van Pip niet genetisch zijn, hebben wij besloten om Charlie te laten röntgenen. Eerlijk gezegd hadden wij geen enkele aanwijzing dat de uitkomst niet goed zou zijn maar je kunt het nu eenmaal niet aan de buitenkant zien. Dierenarts Daan Kranendonk van Dierenkliniek Putten heeft Charlie uitgebreid onderzocht en vond haar een hele vriendelijke mooie hond met een mooie glanzende vacht. Hij heeft Charlie d’r knieschijven (dit was al eerder getest)  gecontroleerd;

conclusie PL = 0. De röntgenfoto’s van heupen en ellebogen waren heel snel gemaakt en de uitkomst was natuurlijk helemaal goed.

Kijk ook eens bij de rubriek ‘Links’. Daar vindt je o.a. een link naar diverse dierenklinieken. Waarom? Er is niks mis met de reguliere dierenarts dichtbij huis maar er zijn ook dierenartsen/praktijken die gespecialiseerd zijn. In de loop der jaren hebben wijzelf met onze honden ervaren dat een gespecialiseerde dierenarts/kliniek echt het verschil maakt. Voor fertiliteit en orthopedie hebben wij goede ervaringen bij AniCura Dierenkliniek Sleeuwijk. Voor tand- en oogheelkunde daarentegen zijn we heel goed geholpen bij Diergeneeskundig Specialistisch Centrum ‘De Wagenrenk’. En recentelijk de kundigheid bij dierenkliniek Putten mogen ervaren voor het maken en beoordelen van HD en ED foto’s. Wij zijn erg tevreden over deze klinieken daarom deze vermelding/links.

In 2019 is er natuurlijk ook nog het e.e.a. gebeurd. De eerste helft van het jaar hebben we onze Pip nog geregeld te logereen gehad.

Ook gingen we geregeld bij Pip in Amsterdam even kijken met 1 van de dames. We hebben gewandeld en geshowd. Ook met Gina weer een paar keer show gelopen want zij is nu een veteraantje.

We hebben op 22 april 2019, de 4e Staffalicious-wandeling/dag gehad. Een dag met heerlijk voorjaarsweer op het strand in IJmuiden en het Kennemer duingebied.

Bij Woofexperience Hondenschool heb ik een interessante lezing gevolgd. Bouw en Beweging door Wout Arxhoek. Maar ook met Charlie nog een paar workshops gevolgd; impuls controle en tricks.

Met Erno en Petra, de baasjes van Zorro, hebben we een leuke vriendschap opgebouwd en geregeld spreken we af om ergens te wandelen of bij hun in Almere te varen. Echter kwam er op Oudejaarsdag een einde aan de gezamenlijke wandelingen. Wat een leuke ontspannen dag had moeten worden werd een grote schrik en teleurstelling. We wilden de stress van het carbid schieten ontlopen en hadden afgesproken om met de baasjes van Zorro en Pip een strandwandeling te maken in IJmuiden en in het strandpaviljoen Beach Inn een hapje te eten. Echter toen we een kopje koffie zouden gaan drinken kreeg Zorro het heel erg benauwd. Om een lang verhaal kort te maken; dierenambulance op het strand, afgevoerd naar de dienstdoende dierenarts en urenlang in een zuurstofkamer verbleven. Wat een leuke dag had moeten worden was binnen een half uur voorbij. Zorro blijkt een vernauwing aan zijn luchtpijp te hebben. Dit komt eigenlijk alleen voor bij kortsnuiten. Zorro kan er oud mee worden maar moet zich wel rustig houden bij warm weer en langdurige inspanning is ook niet meer mogelijk.

Maar ook met Charlie d’r zusje Mika en haar baasjes Kimberley en Kevin hebben we nog een leuke wandeling gemaakt bij de Roestelberg.

En natuurlijk Saartje. Saar blijft ook altijd bijzonder, mijn flessenpup. Met Gina ben ik vorig jaar nog bij Saar geweest in Diemen en hebben we samen nog een leuke wandeling gemaakt.

En natuurlijk vieren we elke verjaardag van de honden met een kadootje en een cijfer van slagroom.

Published by