29 oktober 2017

Wat een sprong in de tijd! Maar er is genoeg gebeurd hoor! Het is gewoon een feit dat als je geen pups op komst hebt of hebt liggen dat er minder druk zit op het bijwerken van de website. De klad raakt er in, mede doordat er toch ook via Facebook en Instagram nieuws gedeeld wordt.

Nu dus eerst terug naar waar we geëindigd zijn….

Opgroeien gaat snel en Charlie is alweer bijna 2 jaar. Charlie is graag met haar zus en moeder in de tuin. Echter vindt ze het wel nodig om de waakhond uit te hangen en kan ze zich geregeld laten horen wanneer er honden voorbij komen of mensen bij ons het erf op komen.

Er zijn in de zomer van 2016 dus geen pups geboren uit de combinatie Daisy X Barack. Helaas bleek Daisy voor de 2e keer leeg te zijn. Alles heeft een reden en blijkbaar heeft dit zo moeten zijn. Iedere keer als Daisy iets te enthousiast in de tuin had gespeeld of in het park of bos had gerend liep ze kreupel. Haar herstel na haar TTA-operatie is eigenlijk nooit 100% geworden. Dus na controle in Sleeuwijk bleek dat aan haar andere poot toch ook de kruisbanden waren gescheurd. Een operatie was de enige keuze. Omdat ze zoveel had meegemaakt en dus 2x na een dekking was leeg gebleven hebben we er voor gekozen om haar ook gelijk te steriliseren. Helaas bleek dat het leed hierna nog steeds niet geleden was…. Daisy heeft ook een probleem aan haar rug. Juist daarom blijft het lastig om volledig te herstellen. Ook heeft ze eind 2016 2x een epileptische aanval gehad, daarna maanden niks. Maar in juni dit jaar, toen Ruud 3 weken in het ziekenhuis lag, kreeg ze 2 dagen achter elkaar een aanval. Hiervan herstelde ze erg langzaam en in overleg met de dierenarts hebben we toen besloten om aan de medicatie te gaan. Daisy gaat regelmatig naar dierfysiotherapeute Ramona Schalkwijk; inmiddels zit ze eigenlijk heel goed in haar velletje en hopen we dat ze nu eindelijk eens een poosje ‘gewoon hond mag zijn’.

Vorig jaar, 15 mei 2016, hebben we de 3e Staffalicious-wandeling gelopen voor een goed doel; KIKA. Een zeer geslaagde dag die we zijn begonnen in de kantine van de Kynologen Vereniging Nieuwegein. Na een drankje en wat lekkers zijn we naar buiten gegaan waar we op het veld over een klein parcourtje wat konden spelen en natuurlijk veel foto’s hebben gemaakt.
Daarna zijn we vanaf de grote parkeerplaats gestart met de wandeling.
Voor alle Staffalicious-honden had ik sjaaltjes gemaakt. Omdat we met nog jonge honden liepen hebben we de wandeling wel wat aangepast maar het was een succes!

Charlie en ik zijn heel erg druk geweest met showen. Hiervoor hebben we op de KV Nieuwegein ringtraining gevolgd maar ook in Amerongen bij Wendy van Oosten. We hebben veel mooie keurverslagen gekregen met de scores Zeer Goed en Uitmuntend, meerdere keren ook gekwalificeerd en ook zelfs in de erering gestaan.

Het is alweer even geleden maar ik heb een lezing van de Raad van Beheer bijgewoond; Huidige inzichten over vaccinaties bij de hond. Ik vond dit erg interessant omdat er veel uitleg over de vaccinaties en over het titeren werd uitgelegd. Waarom jaarlijks enten? Afgelopen zomer heb ik Gina, Daisy en Charlie ook laten titeren. Met name voor Daisy vond ik dit van belang. Dit houdt in dat er via bloedonderzoek wordt gekeken
of de hond voldoende is beschermd tegen de ziektes waarvoor ze zijn ingeënt.Tot onze grote verbazing waren ze geen van alle voldoende beschermd!!! En ze hebben altijd alle vaccinaties op tijd gehad. Je kunt dus blijkbaar over-vaccineren waardoor de entingen niet aanslaan en daarvoor is het dus mooi dat je die waardes tegenwoordig kunt testen (titeren).Gina en Charlie hebben we vervolgens volledig laten inenten maar met Daisy ben ik naar Laura de Haan, een homeopathisch dierenarts gegaan.In overleg hebben we besloten om haar geen Lepto 4 injectie te geven. Lepto is de bescherming tegen de ziekte van Weil. De Lepto 4 (maar ook de oude Lepto 2) is voor honden met epilepsie een trigger voor een aanval. Echter is de bescherming, net als bij de griepprik voor mensen, maar gedeeltelijk. Zowel bij griep als bij de ziekte van Weil is de vaccinatie maar tegen 4 verschillende soorten griep/Weil; terwijl er veel meer varianten zijn waar je evengoed ziek van kunt worden. Altijd een achterhaald verhaal dus. De overige entingen heeft Daisy wel gewoon gehad maar dan wel in combinatie met druppels voor de duur van 3 weken om de enting ‘te ontstoren’. Dit houdt in dat het lichaam minder hard hoeft te werken tegen de stoffen die er zijn gevaccineerd. Volgend jaar gaan we opnieuw titeren en dan hopen we dat we net als vele anderen hondeneigenaren te horen mogen krijgen dat ze voor een aantal jaren beschermd zullen zijn. Dus geen onnodige vaccinaties meer voor ons.

Ook heb ik een lezing bijgewoond bij Hondenschool Woofexperience in Utrecht. Deze hondenschool is recentelijk overgenomen door collega-fokker en vriendin Angela den Boer. Spreekster Marjoleine Roosendaal vertelde heel boeiend over het onderwerp; Inteelt en Outcross. Door haar verhaal heb ik een heel andere kijk gekregen op kruisingen maar…..deze moeten weloverwogen gemaakt zijn! En dan ook alleen in het voordeel van de rashond en niet zomaar omdat beide ouderdieren zo leuk zijn,
zonder je te verdiepen in de raseigenschappen.

Het blijft voor ons als fokker een enorme voldoening geven dat we geregeld berichtjes en foto’s mogen ontvangen van het Staffalicious nageslacht. Ook worden we soms verrast met een bezoekje; afgelopen zomer kwamen op een zomerse dag Saar en Mika spelen in de tuin. En iets langer geleden kwam als verassing Nico met zijn baasje een kort bezoekje brengen en spelen met zijn Staffalicious familie.

Op een mooie zomeravond zijn we met ons drietal ook een keer naar Vianen gereden om af te koelen. Gina en Daisy vinden het heerlijk om in het water te liggen, dit doen ze thuis in de schelpen ook. Zwemmen vinden ze niet zo leuk, ze hebben liever vaste grond onder hun voeten. Charlie ook maar dan wel geheel droog! Charlie houdt helemaal niet van water en gaat niet uit zichzelf afkoelen.

In 2016 en 2017 zijn we met de honden een weekend naar Europarcs Resort Veluwemeer in Nunspeet geweest. En beide keren hadden we prachtig weer. Echt een zonvakantie en even helemaal niks te hoeven doen, zien wij als baasjes uiteraard ook wel zitten maar we hebben thuis een geweldige plek waar wijzelf en de honden bij mooi weer lekker buiten leven.


Published by